Ha ma még nem hánytál, ettől a Vajna Timis fröcsögéstől fogsz!

Vajna Tímea a szépségről értekezett egy esszéjében, és amikor elolvastuk, kénytelenek voltunk azonnal kitakarítani a lakást Domestossal, hogy addig is lekössük magunkat, és úgy érezzük, képesek vagyunk lemosni a szégyent. Sokféle módon tudtuk volna közzétenni ezt, de inkább csak változatlanul idetesszük, és várjuk az olvasók véleményét!

“Egész életemben zavart egy dolog, ami valami miatt máris teljesen természetes a társadalmunkban: a többség szerint a szépség és az ész szorzata nulla. A szépség és az ész nem férnek össze egymással: legalábbis nem a nőknél…

Persze, ezt a legtöbb ember nem vállalná fel. Sőt, fogadni mernék, hogy sokan nem is tudják, hogy valahol bennük is ott él ez a logikátlan előítélet. Mégis sokan meglepődnek, mikor egy szupermodell vagy szépségkirálynő valami okos dolgot nyilatkozik, majd legyintenek, hogy csak a szájukba adják a mondatokat. Sokan meglepve néznek egy csinos nőre akkor is, mikor kiderül, hogy sikeres is, a sikereit pedig ésszel érte el.

De egyáltalán mi is a szépség?

És miért fér valójában igenis össze a tudással és teljesítménnyel? Azt tudjuk, hogy a szépség szubjektív, és nem határozható meg pontos kritériumok alapján – hiszen ki tudja, mekkora a pontos orrméret, vagy milyen a tökéletes szem. Mégis elmondhatjuk, hogy vannak örök szépségek. Grace Kellyről vagy Marilyn Monroe-ról mindig a szépség jut eszünkbe, nem hiszem, hogy lenne egy ember is, aki azt mondaná rájuk, hogy csúnyák. Ők a legjobb bizonyítékai annak, hogy a szépség belülről is fakad.

A belső szépség az a dinamó, ami a világ legszebb embereit hajtja. A kedvesség, a büszkeség, a határozottság, az alázatosság és a nemesség. Kérdés, hogy erre törekedni kell-e, vagy születni kell rá. Egy dolgot tudok: nem elég jónak születni. Az, hogy jó emberek legyünk, kőkemény munka.

Kedvesnek kell lennünk, támogatónak kell lennünk, és nem szabad fájdalmat okozni soha senkinek, még akkor sem, ha minket sokszor bántanak meg. Meg kell tanulni adni, és meg kell tanulni hálásnak lenni, és ezt a hálát kifejezni.

Ha valaki jó, azt jelenti, hogy egész életében tanul, egész életében küzd. Ha pedig valaki küzd, és tesz valamit a jó érdekében, az már önmagában szép, és az illető is szép lesz.

Ha egy igazi mazochista vagy, elolvashatod a teljes bejegyzés a life.hu-n.

 

loading...