Így próbálja eltussolni a katolikus egyház a molesztálási ügyeket Magyarországon

Nemrégiben még filmet is forgattak arról, hogy milyen eszközökkel hamisították meg a katolikusok azokat a molesztálással kapcsolatos híreket, amelyek átszőtték az egyház minden szintjét. Az alkotás Spotlight néven jelent meg, és valóban megdöbbentő, igaz történetet dolgoz fel. Ez a történet nem napjainkról szól, azóta nagy fejlődésen ment át a rendszer, viszont még mindig kényes ügy a papoknak, ha valamelyik társuk gyermekeket molesztál.

Az egyházi főhatóság körlevelei afféle közlönyök, ezekkel kommunikálják a hivatalos híreket, közleményeket az érintetteknek, tehát elsősorban a papságnak. A körlevelek nem nyilvános dokumentumok, a főegyházmegye honlapján csak a hozzáféréssel rendelkezők olvashatják el azokat.

Az Index újságírója kapott egy levelet, amit erről a titkosított menüből mentett le egy érintett.

latin

Miközben a körlevél nyelve kézenfekvő módon mindvégig magyar, a papok eltiltásáról szóló két hír hogy, hogy nem, latinul került be a dokumentumba. Ötven évvel ezelőtt, a második vatikáni zsinaton fogadták el általános érvényűen az anyanyelvi misézést, tehát szó sincs arról, hogy épp a molesztálási részt kellett latinul írni, de valamiért mégis így döntött a bíboros, prímás, érsek.

Az egyházi jogi nyelv a latin, és mivel az eltiltás jogi aktus, az a kánon eredeti nyelvén íródik, viszont egy körlevél esetén vajon miért szükséges ezt a nyelvet használni az eltiltási ügyeknél?

Mikor nő már fel végre a katolikus egyház ahhoz, hogy tisztára mosva nevét, kiálljon, és nyíltan, átláthatóan űzze ki soraiból a molesztálókat, erőszaktevőket? Meddig fog még titkolózni, és saját érdekei szerint sötét lepellel takargatni a bűnöket? Hány ilyen eset kell még ehhez?


Oszd meg ezt a cikket, ha te is szeretnéd, hogy a katolikus egyház nyíltan és átláthatóan működjön!

 

3 Comments

  1. Thanks , I’ve just been looking for information approximately this subject for ages and yours is the greatest I have came upon so far. But, what in regards to the bottom line? Are you certain in regards to the supply?

  2. Hey very cool website!! Man .. Beautiful .. Wonderful .. I will bookmark your website and take the feeds also…I am glad to find a lot of helpful info right here within the submit, we’d like work out more techniques on this regard, thank you for sharing. . . . . .

Leave a Reply

Your email address will not be published.