Magyar iskolát Londonba! – írd alá te is!

Annyi honfitársunk hagyta el az országot, és választotta lakhelyéül Magyarország helyett többek között az Egyesült Királyságot, hogy a Societas Baloldali Ifjúsági Mozgalom szerint kijárna nekik egy magyar iskola.

“Közismert tény, hogy Magyarországról az elmúlt években igen sok aktív fiatal és középkorú ment el és vállalt külföldön munkát. A kivándorlás egyik fő célállomása London volt. Ma a brit fővárosban becslések szerint közel 100 ezer magyar állampolgár dolgozik, azt is szokták mondani, hogy London lett az ötödik legnagyobb magyar város. Azt tapasztaljuk, hogy ez a körülbelül 5-6 éve tartó folyamat nem időleges és félő, hogy a magyar kormány kudarcos intézkedéseinek köszönhetően tartós lesz” – írják a fiatal baloldaliak a londonimagyariskola.hu oldalon, amit a kezdeményezés apropóján hoztak létre.

Katasztrófára figyelmeztet a Societas

A szociológusok hosszútávon katasztrófának tartják a kivándorlást a Societas szerint, hiszen közel félmillió magyar ember él külföldön. Ha az ő gyermekeikben nem alakul ki a magyar identitás, akkor ezt a generációt végleg elveszítjük. Azt is szokták mondani „ez akkora katasztrófa, mintha az elkövetkezendő 5 évben egyetlen magyar csecsemő sem születne” – írják a weboldalukon a kezdeményezők.

Nem egyedi lenne a példa

A Societas álláspontja szerint a magyar állam céljának kellene lennie a kivándoroltak hazahozatala, de ezt nehezítheti, ha a gyermekek nem magyar iskolába járnak. Gyakori, hogy más államok is létesítenek iskolákat Budapesten, ilyen például az Oroszországi Föderáció Magyarországi Nagykövetség Mellett Működő Általános Iskola és Gimnázium vagy az Al Wahda Arab Iskola.

Ha tetszik az ötlet, és te is egyetértesz a kezdeményezéssel, írd alá a petíciót ide kattintva!

 

loading...