Tudta? A miniszterelnök nem vette fel a fizetését!

orban viktor saller koki euro

Az RTL Fókusz című műsorában egy közönségszavazást indítottak, ahol a kérdés az volt: “Önnek tetszik, ha egy ország elnöke nem kér fizetést a munkájárért?” A válaszadók mindössze 19%-a gondolta úgy, hogy nem lenne helyes ez a gyakorlat, de a többiek az igen mellett voksoltak.

fokusz

Magyarország miniszterelnöke pedig nem kér pénzt a munkájáért. Pontosabban nem a mostani, hanem az előző. Gyurcsány Ferenc miniszterelnökké választása óta kormányfői tiszteletdíját karitatív célokra fordította. Orbán Viktor ezzel szemben ezt a pénzt (IS) hazaviszi. Ezzel nincs is baj, hiszen őt illeti, azonban a Fókusz felméréséből kiderül, (bár ez nem biztos, hogy reprezentatív minta, hiszen a válaszadók számát és egyéb körülményeket nem ismerjük) hogy jobban tenné Orbán is, ha ezt a gyakorlatot folytatná, hiszen ahogy a politikában mondják: többet hozna, mint vinne.

Gyurcsánynál is van szerényebb

Ha ismerősen cseng az a név, hogy José Mujica, akkor már mi is hallottunk a “Pepe” névre hallgató puritán elnökről, aki Uruguay vezetője volt 2015-ig. Elnöki ciklusa alatt mindvégig vidéki házában élt, a feleségével, Lucía Topolanskyval. Elnöki fizetésének – 2013-ban mintegy 2,6 millió forintnak megfelelő összeg – a 90 százalékát civil szervezeteknek adományozta. Az újságírók a „világ legszerényebb elnöke” címet ragasztották rá, mivel egy ütött-kopott, 26 éves Volkswagen Bogárral járt dolgozni.

A legemlékezetesebb beszédét (magyar feliratokkal) itt tekintheted meg.

Mikor kapunk mi is egy olyan elnököt, mint amilyen José Mujica volt? Nekünk sajnos nem “Pepénk” van, hanem “Vikink,” ő viszont a szerénységről csak annyira híres, mint Bástya elvtárs a Tanú című örök klasszikusban…


Oszd meg ezt a cikket, ha egyetértesz azzal, hogy Orbán ne kapjon fizetést a munkájáért!

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.