Megdöbbentő kutatási eredmény: a magyarok 96%-a tudja, mit akar!

Amikor a “birka népről” beszélünk, nem igazán becsüljük meg önmagunkat. Valamiért hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy életképtelenek, szerencsétlenek és buták vagyunk. Bizonyára erre is van okunk, hiszen elég, ha ránézünk a miniszterelnökre, aki mintegy bizonyítékul szolgál ezen tézis alátámasztására, de a számok egészen mást mutatnak.

Naszádos Péter kollégám, aki közgazdász és stratégiai tanácsadó is egyben, készített egy átfogó, szinte reprezentatív kutatást rólunk, magyarokról. Mindezt nem a “ha most vasárnap lennének a választások” keretei közé passzírozva, hanem újszerű megközelítésből, a magyar nemzet politikai értékrendje szempontjából.

Az október végén készült kutatás, amely majdnem reprezentatív (az 1200-as minta a telefonnal rendelkező szavazókat fedi le, tehát majdnem az egész magyar társadalmat), nemcsak azt kérdezte meg a választóktól, kire szavaznának, hanem hogy a a felkínált 9 ideológia közül (konzervatív, jobboldali, polgári, konzervatív baloldali, szociáldemokrata, baloldali, balliberális, liberális) melyikbe sorolná magát legszívesebben – foglalta össze a kutatás lényegét az Index.

A pártpreferencia-vizsgálat ugyanarra a következtetésre jutott, mint a többi nagy kutatóintézet. Figyelemre méltó, hogy a Kétfarkú Kutyapárt is elért 4 százalékot a teljes népességet vizsgálva:

Fidesz: 26%
MSZP: 12%
Jobbik: 10%
DK: 4%
Kétfarkú Kutyapárt: 4%
LMP:3%
Együtt:2%
Párbeszéd (P): 1%
Liberálisok:1%

A mérésből kiderül, hogy a megkérdezettek 96 százaléka egyértelműen meg tudja határozni saját értékrendjét. Legtöbben három konkrét ideológiai tömbbe sorolják magukat. A társadalom 25 százaléka jobboldalinak, 22 százaléka konzervatív baloldalinak, 21 százaléka pedig polgárinak vallja magát. 13 százalék mondja magáról, hogy konzervatív, 8 százalék szociáldemokrata, és csak mindössze 3 százalék érzi magát baloldalinak és balliberálisnak. A liberálisok vannak a legkevesebben (1%).

Naszádos Péter elemzése azt állítja, hogy a kvótanépszavazás után nem egy – miként a Fidesz mondja -, hanem 3 „új egység” született társadalmi szempontból. Létrejött egy főleg jobboldali és konzervatív szavazókból álló egység, melyen a Fidesz és a Jobbik osztozik kétharmad-egyharmad arányban. Ez egy 3,5 milliós tömeg. A másik egységet a jelenlegi Demokratikus Ellenzék tábora jelenti, és főleg szociáldemokraták, valamint balliberálisok alkotják. Ők 1,5-2 millióan vannak.

A harmadik egységet pedig egy elsősorban polgáriakból és konzervatív baloldaliakból álló 3 milliós tömeg képezi, akik jelenleg pártnélküliek. Konkrétan ők teszik ki a pártot választani nem tudók 73 százalékát. Ez a két tábor értékrendjében és világlátásában egyre közelebb kerül egymáshoz, és egyáltalán nem apolitikusak: nagy aktivitást és szavazási hajlandóságot mutatnak, ha valaki képes megszólítani őket.

A nagy kérdés az, hogy vajon ki lesz az?


Oszd meg ezt a cikket, hogy másokhoz is eljusson a kutatás eredménye!

 

 

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.