Sötét korszak jön: Orbán aknamezőre vezeti az országot

“Orbán Viktor szerint „jobb lett a világ” azzal, hogy az amerikai választók Donald Trump kezébe adták a világ egyik legerősebb hatalmának irányítását. A magyar miniszterelnök – aki elsőként állt be Trump mögé, majd a szélsőséges Le Pen mögött eggyel lemaradva elsőként is gratulált – most örömittasan hirdeti: az amerikai tömegek végre véget vetettek a liberális álomvilágnak, lerázták magukról a politikailag korrekt viselkedés béklyóit” – írja sajtólevelében Ujhelyi István európai demokrata képviselő.

A Brexit sokkoló eredménye, Trump meglepetésszerű győzelme, a francia, a holland, a német, az osztrák populista szélsőségesek erősödése, a lengyelországi nacio-konzervativizmus felülkerekedése és – ebbe a sorba illik – Orbán propagandával táplált illiberális állama mind zsákutcába vezeti a felvilágosult, nyugati társadalmat – véli Ujhelyi.

A képviselő szerint történelmi tévedés a nemzetállami befelé fordulást, a nacionalista gőgösséget és kompromisszumképtelenséget helyes, hosszú távon is eredményes nemzeti kiállásként feltüntetni. Az Európai Unió – amellyel kapcsolatban Orbán legutóbb ismét megerősítette, hogy szerinte az EU-n kívül is van élet – egyik legfontosabb vívmánya nem a gazdasági együttműködés, vagy a határok nélküliség, hanem a béke megteremtése és fenntartása egy olyan kontinensen, amely alig egy generációval korábban saját magát hajszolta bele egy sokadik világégésbe. “Trump elnöksége miatt most nem kell azonnal újabb világháborút vizionálni, de a politikus vállalásai, értékrendje és – ez a legveszélyesebb – kiszámíthatatlansága azért minimum kockázatos” – tette hozzá a szocialista EP-képviselő.

“Kuruckodás” és annak veszélyei 

Ujhelyi István szerint Orbán és a hozzá hasonló populisták kuruckodása – és Trumphoz való dörgölődzése – alapvető tévedésen alapul. A magyar miniszterelnök mindenkibe nyújtott lábbal beleszálló politikája addig tud – akkor is csak átmenetileg és pusztán látványában – eredményes lenni, amíg nem jön szembe egy hasonló nacio-populista vezető, aki szintén a saját nemzetének érdekeit védi, hasonlóan illiberális eszközökkel. Orbán pezsgőzhet Trump győzelme láttán, de épp Trump meghirdetett politikája az, amely Orbán legnagyobb ellensége lehet: tudniillik, hogy az új amerikai elnök kizárólag a saját érdekeit nézi. Ha Trump szerint azzal tudja újra „naggyá tenni Amerikát”, ha átgázol az amerikai mértékkel egyébként apró Magyarország érdekein, akkor rezzenéstelenül meg fogja tenni.

A képlet egyszerű: ha mindenki a saját malmára hajtja a vizet, nem a kölcsönösségen alapuló együttműködések jelentik majd a nemzetállamok előrehaladását, hanem egy vad és kíméletlen verseny alakul ki, ahol ha kell, lerúgjuk egymást a létráról, mintsem felsegítsük mászni a másikat is, hogy aztán egy másik alkalommal mi is segítséget kapjunk. Ujhelyinek igaza van: a vészharangok megkondultak, és oda kell figyelnünk. Különösen a következő választásokra.

“Európában a következő hónapokban több fontos, kimenetelét és hatását illetően akár történelemfordító szavazás is lesz: Franciaországban, Hollandiában, Ausztriában, Németországban, Olaszországban, vagy épp Csehországban. A választói tömegeknek értenie kell, hogy az egyszerű válaszokat és megoldásokat kínáló populizmus eddig csak káoszt és válságot hozott a világnak. Nekünk, európai demokratáknak pedig érteni és megérteni kell azokat a milliókat, akik Londontól Washingtonig, Amszterdamtól Budapestig felülnek ennek a populizmusnak és elhiszik a könnyebb út járhatóságát. Mert láthatóan, egyelőre nincs hatékony eszközünk a végzetes folyamatok megállításában” – írja Ujhelyi István a tusványosi Orbán-beszéd utáni 117. sajtólevelében.

Ha a fentebb említett választások lezajlanak, akkor látjuk majd, helyreáll-e a világ egyensúlya, vagy a mérleg egyik serpenyője felé billen minden, vele Magyarország is…


Oszd meg ezt a cikket, hogy mások is lássák, minek is örült annyira Orbán, amikor a demokrácia győzelmét ünne

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.