Orbán rettegett amazonja: Koncz Zsuzsa

A mai magyarországi politikai érdektelenség tengerében a legnagyobb hajókat nem a politikusok kormányozzák, hanem azok a közéleti szereplők, akik valamely tevékenységük révén elnyerték a társadalom többségének bizalmát, így véleményformálókká váltak. Ide sorolhatjuk a balos, jobbos, liberális érzelmű művészeket Kulka Jánostól Alföldi Róberten át Eperjes Károlyig. Ők azok, akik soha nem vállalnának közvetlen politikai szerepet, de tevékenységükkel alakítják, formálják rajongóik véleményét. Ilyen többek között Koncz Zsuzsa is, aki az eddigieknél sokkal nagyobb mértékben foglalt állást új lemezével.

Nem túlzunk, ha azt mondjuk, hogy Koncz Zsuzsa ma Orbán Viktor rettegett amazonja. Ezekben a zivataros években kijönni egy “Vadvilág” című lemezzel önmagában is polgárpukkasztás, főleg, hogy az első dal, ami nyilvánosságra került a lemezről ilyen sorokat tartalmaz:

Furcsák a felhők, tompa a fény,
Rég megunt körtáncokat járunk.
A lila ködben tán semmi remény,
De a dalban még vigaszt találunk!

Az sosem lesz baj, ha süvít a szél,
A baj, ha védtelenül állunk.
És az se számít, ha messze a cél,
Míg elvisz a lábunk.

Nem számít honnan, milyen tűz hozott el,
Ha közben őrizzük a lángot!
Így egyszer együtt könnyen megváltjuk majd
Ezt a fásult világot!

Mi van Koncz Zsuzsában, ami ennyire áttörő és félelmetes? Annak a rendszernek, amelyik a legjobban épp attól fél, hogy mindig lesznek koncertarénákat megtölteni képes előadók, akik úgy beolvasnak a hatalomnak, ahogy az összes ellenzéki képviselő sem lenne képes a Parlamentben, nincs nagyobb mumusa nála. Van mögötte egy életmű, egy meglehetősen magas népszerűségi index, ha úgy tetszik, és ami a legfontosabb: Koncz Zsuzsa nem volt része a “zelmúltnyócévnek,” nem lopott az államkasszából, nem kábított minket hamis ígéretekkel, “csak” énekelt.

Hol vannak ma a “Konczsuzsák?”

Ahogy fentebb írom: ez a rendszer nem akarja, hogy az Arénát megtölteni tudó énekesek, művészek randalírozzanak az országban a saját véleményükkel. Éppen azért nevel ki magából Vajnatimiket, akik aztán irányadói lesznek a hazai szórakoztatóiparnak. Ezért működtet tehetségkutatókat, ahol a befutott zenészeknek kuss a neve, ha megbízásokat akarnak, és nem egy belvárosi romkocsmában lépnének fel havonta egyszer.

Zsuzsának már nincs mitől félnie. Önálló, felépített “neve”, egzisztenciája van, amivel Orbánék már nem tudnak mit kezdeni. Nem úgy egy szárnyait próbálgató, tehetséges művésznek, akit részben a rendszer nevel ki közvetett csatornákon keresztül, akár a Vajna TV-n, akár más kereskedelmi csatornán futó tehetségkutató által. Ezeknek a fiatal tehetségeknek ugyanúgy megvan a világlátásuk, és higgyük el, hogy többségük nem szívesen tapsolná meg Orbán Viktort a Kossuth téren.

Többségük elvállalna fellépéseket olyan rendezvényeken, tüntetéseken is, amelyeknek ügyével ő maga is egyetért, de nem teheti. Nem furcsa, hogy a rendszerváltás utáni évtizedekben még mindig Koncz Zsuzsa az, akiről tudjuk, akire számítunk, akitől várjuk…? Hol vannak a többiek?

A hazai szórakoztatóipar és a művészeti éra is radikális átalakuláson menne át, ha ez a rendszer nem fogná olyan szorosan a gyeplőt. Úton-útfélen áthallásos színházi előadásokkal találkoznánk, teli lenne egy ellenzéki tüntetés fiatal sztárokkal és a hírportálok nem győznének szemezgetni az Orbán-ellenes Twitter-posztokból. De ez a rendszer nem kívánja elengedni a gyeplőt. A legszorosabban épp a fiatal Konczsuzsákat fogja, és ez mindaddig így is marad, amíg Orbán rezsimje uralkodik a vélemény szabadsága felett…

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.