Hatalmas bukás: a Fidesz nem számolt azzal, hogy a neten minden fent marad

Úgy 15-20 év múlva érjük majd utol a nyugatot, vagyis akkor lesz a magyar egy főre jutó GDP az uniós átlag 100 százalékát, és akkor bevezethetjük az eurót – ezt mondta a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak Matolcsy György jegybankelnök.

Az MNB elnöke azt mondta a lap újságírójának, hogy az euró “pillanatnyilag nem nagyon vonzó”, és Magyarország ugyan szerződéses kötelezettségének megfelelően bevezeti majd az eurót, de nem siet ezzel a lépéssel. Az ország teljesíti a maastrichti kritériumokat, de van egy nem hivatalos, “hallgatólagos előfeltétel” is, az, hogy érjük utol az uniós átlagjövedelmeket. Matolcsy szerint most 68 százalékon állunk, így legkorábban 2031-re jöhet a magyar euró.

Ez mind szép és jó, de emlékeim szerint nem erről beszélt a Fidesz még 2008-ban, amikor is nem a nyugat és nem a “hallgatólagos előfeltételek” feleltek az euró bevezetéséért, ugyanis akkor a Fidesz szinte rögtön bevezette volna… ellenzékből könnyű beszélni, viszont mindez fennmarad az interneten.

“A kisebbségi kormány tehetetlenségét és a pénzügyi válságra adott késedelmes reakcióját kritizálták a Fidesz szombati konferenciáján, ahol új költségvetést és adócsökkentést szorgalmaztak, és arról is beszéltek, hogy Magyarországnak az euró minél előbbi bevezetése az érdeke” – írja egy 2008-as cikk.

Nem csak a Fidesz kritizálta a kormányt, ugyanis az elemzők még 2005-ben jócskán felbecsülték a Fidesz esetleges teljesítményét. “Magyarország jobban haladna előre az euró gyors bevezetése felé, ha a 2006-os választásokat a jelenlegi ellenzéki pártok nyernék” – ezt eredményezte a Reuters 14 elemző megkérdezésével végzett 2005. június eleji felmérése.

“A Fidesz 2006-os kormányra kerülése esetén a név nélkül nyilatkozó elemzők szerint nagyobb esély (3.9-es átlag) mutatkozna az euró gyors (továbbra is 2010-es) bevezetésére, mint ha a jelenleg is kormányzó erők maradnának hatalmon (2.4-es érték), azaz a csúszás valószínűsége a jelenlegi nagyobbik kormánypárt esetében valószínűbb” – írják ugyanabban a 2005-ös cikkben.

Hölgyeim és uraim! A Fidesz kormányra került. Ez a második ciklusa. Emlékeztetőül, mit is mondott Matolcsy?

“Úgy 15-20 év múlva érjük majd utol a nyugatot, vagyis akkor lesz a magyar egy főre jutó GDP az uniós átlag 100 százalékát, és akkor bevezethetjük az eurót.”

Köszönjük, Fidesz!


Oszd meg ezt a cikket, hogy te is lássák, milyen gátlástalanul hazudik a kormánypárt!

 

loading...