A TV2 durván beolvasott Kocsis Máténak

Fotó: kocsismate.hu

Sokan félreértelmezik azt a riportot, amit a napokban hoztak le a TV2-n. Egyből a rosszindulatú találgatások indultak el arról, hogy a kereskedelmi csatorna mennyire gyűlöli a hajléktalanokat. Holott valami egészen másról van szó. Legalábbis, ha jobban megfigyeljük az elhangzott mondatokat, erre következtethetünk.

Valósággal undorodnak a gyalogosok, amikor lemennek a VIII. kerület valamelyik aluljárójába, amiket szinte elleptek a gyakran agresszív, részeg hajléktalanok, akik körül orrfacsaró a bűz, és a saját mocskukban fetrengenek – állítja a csatorna. Reggel 8 óra, ébredeznek a hajléktalanok, és egyből veszekszenek a takarón! Miközben az egész aluljáróban átható bűz terjeng. Van, aki már most sorban áll egy kis égetett szeszért, sorolja a hajléktalanok megszokott reggeli menetrendjét a riporter, majd összegez: “Szánalmas látvány!”

A riportból tulajdonképpen csak az maradt ki, (talán műsoridő hiányában) hogy Kocsis Máté, a VIII. kerület polgármestere hosszú évek óta, a Fidesz pedig Magyarország kormányzó pártja. Az aluljáróban fetrengő hajléktalanok pedig mindennek a “termékei”. Miért is van az, hogy a jobboldali vezetés:

  • Nem hozott létre egy szociális hálót, amely segítene megoldani a hontalanok helyzetét?
  • Miért is állnak üresen bérlakások a kerületben?
  • Miért vonták meg Iványi Gábor egyházától, a MET-től az egyházi státuszt, holott a hozzá köthető alapítványok tettek eddig a legtöbbet a hányásukban fetrengő, alkoholbeteg hajléktalanok ügyéért?
  • Miért is gondolná bárki, hogy az aluljáró egyfajta gonosz, hajléktalan csoportosulás összeesküvésének következményeképp járhatatlan és mocskos, holott mindezek a körülmények nem alakulnának ki egy megfelelő szociális munkások, segítő szakemberek bevonásával létrehozott projekt végig vitele után?
  • Miért van az, hogy a drogfüggők (beleértve az alkoholbetegek) egy deviáns, önhibájuktól italozó gazemberekből álló csoport lett a közvélemény szemében, mikor a szerető családi háttér és a kialakult egzisztencia mellett is hosszú hónapok és akaraterő szükséges a leszokáshoz?
  • Miért is kellett megszüntetni a tűcsere programot, ahol a Hepatitis C, a HIV és az egyéb kórságok megfékezésén túl tanácsadást és orvosi ellátást kaphattak a narkósok?

Annyi kérdés van, amit a TV2 által beharangozott “mocskosság” során fel kéne tennünk, és vonatkoztatni ezt a valódi felelősre. Nyilván nem arról van szó, hogy a Vajna-féle kereskedelmi csatorna szánt szándékkal ment neki Kocsis Máténak, hanem arról, hogy felhasználta a közvéleményben kialakult sztereotípiákat, és mondta el ezeket a híreket, mintegy a hajléktalanokat hibáztatva, holott mindezért tudjuk, ki az igazi felelős…

loading...