Áder János kezében olyasmit fényképeztek le, ami mindent megváltoztat

Sajnos a politikusok hajlamosak arra, hogy hülyét csináljanak magukból, és valamiféle ősi berögződésnek betudhatóan arra is, hogy mindezt úgy tegyék, mintha valóban az ellenkezőjét akarnák elérni. Áder János esetében sem volt ez másként.

Melbourne, 2016. november 7. Áder János köztársasági elnök (b2) fát ültet a Melbourne-i Magyar Központban 2016. november 7-én. Mellette Sülly Sándor, a központ egyik igazgatója. MTI Fotó: Bruzák Noémi
MTI Fotó: Bruzák Noémi

Ezen a fotón a köztársasági elnök fát ültet, pontosabban öltönyben, szép ruhában, és meglehetősen különös kéztartással fog egy kapát, ami látszólag megviselt, használt állapotban van, de senki sem hiszi el róla, hogy Áder János munkájának köszönhetően került rá a mocsok. Ahogy a címben írom: ez a kép mindent megváltoztat. Kiderül egy emberről, hogy nem csak a tollal bánik jól, amivel alá kell írni a Fidesz törvényjavaslatait, hanem bizony a kapát is kitűnően tudja használni. (Ja, nem, bocsi, mégsem, ez csak irónia!)

Ha valakinek van bármiféle ötlete arról, hogy ha már kapálást színlel egy politikus, akkor azt miért öltönyben, teljes harci díszben teszi, ahelyett, hogy a sugallt üzenethez igazodva, miszerint “letesszük az alapkövet,” “elültetünk egy fát” vegyünk már fel legalább egy pulcsit, amiben alkalmassá tesszük magunkat a munkára, és ne egy fotó erejéig legyünk csinosak a szmokingunkban, öltönyünkben, majd a készenlétben álló munkások fejezzék be helyettünk egy szerencsétlen fa elültetését, hiszen ennél nagyobb protokoll-képmutatás a világon nincs.

A politikusok valamiért mégis ragaszkodnak hozzá. Mi lehet ennek az oka, ha számukra is nyilvánvaló, hogy az öltönyben kapálást nem kajálja be senki. “Jelképes gesztus” – szokták erre mondani. Mitől is jelképes az, hogy egy megnyakkendősödött, belőtt hajú gombóc megfog a fotósok előtt egy munkaeszközt? Mit is jelképez?

Azt, hogy különb vagyok nálatok, azt hogy én kezdem meg a munkát, én mutatom meg nektek az utat, és hogy tőlem várják azt, hogy megjelenjek ezen a rendezvényen és megmutassam, milyen fontos vagyok attól, hogy átvágok egy szalagot, belekapálok kicsit a földbe, vagy éppen átadok valamit.

Mikor tűnnek már el az efféle politikusok az országból?

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.