Orbán Londonba utazik, és amit ott fog tenni, nem biztos, hogy kedvező lesz a magyaroknak

Theresa May brit kormányfő a jövő héten Orbán Viktor miniszterelnököt fogadja Londonban. Egyesek attól tartanak, hogy az Egyesült Királyság megpróbálja megosztani az uniós tagállamokat annak érdekében, hogy kedvezőbb pozícióból indulhasson a kilépési tárgyalásokon – írta a Politico brüsszeli hírportál. Egy névtelen magyar forrás szerint a találkozó már régóta tervben volt.

A Politico a BuzzFeed News hírportál értesüléseire hivatkozva arról írt, hogy vezető uniós és európai illetékesek magánbeszélgetéseik során azzal vádolták a brit kormányfőt, hogy
az “oszd meg és uralkodj” elve mentén szorosabbra próbálja fűzni a kapcsolatot Orbán Viktorral.

A cikk szerint a két kormányfő közeledésére utal az is, hogy Orbán Viktor azon kevesek közé tartozott, akik dícsérték May-t az októberi EU-csúcson.

Theresa May és Orbán Viktor “közös nevezőre juthatnak a mozgásszabadság kérdésében”,
ugyanis nem valószínű, hogy a magyar miniszterelnök ellenezné az Egyesült Királyság ragaszkodását ahhoz, hogy korlátozza az uniós állampolgárok munkavállalását a szigetországban – írta a Politico, amely Orbán Viktort úgy jellemzi, mint aki “euroszkepticizmusával, illetve a menekültekkel és a migrációval kapcsolatos keményvonalas álláspontjával elidegenítette magától uniós partnereit” – írja az Origo.

A Politico.eu a London és Budapest közötti kapcsolat megerősítéseként értékelte, hogy nemrégiben bejelentették, Magyarország tíz brit nagyvállalattal létrehozza a Brit-Magyar Üzleti Tanácsot. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint a tanács felállítása biztosíték arra, hogy az Egyesült Királyság kilépése az EU-ból nem jelenti akadályát a további brit befektetéseknek.

A nagy kérdés, hogy Orbán Viktor a Brexit mintájáról gyűjt információkat egy esetleges magyar kilépésre, vagy támogatásáról biztosítja a brit kormányfőt, esetleg valami olyasmiről tárgyal, ami minden külföldön élő magyart érinteni fog. Ebből pedig nem igazán sülhet ki túl sok jó dolog…

Bővebben erről itt olvashatsz.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.