Orbán Londonba utazik, és amit ott fog tenni, nem biztos, hogy kedvező lesz a magyaroknak

Theresa May brit kormányfő a jövő héten Orbán Viktor miniszterelnököt fogadja Londonban. Egyesek attól tartanak, hogy az Egyesült Királyság megpróbálja megosztani az uniós tagállamokat annak érdekében, hogy kedvezőbb pozícióból indulhasson a kilépési tárgyalásokon – írta a Politico brüsszeli hírportál. Egy névtelen magyar forrás szerint a találkozó már régóta tervben volt.

A Politico a BuzzFeed News hírportál értesüléseire hivatkozva arról írt, hogy vezető uniós és európai illetékesek magánbeszélgetéseik során azzal vádolták a brit kormányfőt, hogy
az “oszd meg és uralkodj” elve mentén szorosabbra próbálja fűzni a kapcsolatot Orbán Viktorral.

A cikk szerint a két kormányfő közeledésére utal az is, hogy Orbán Viktor azon kevesek közé tartozott, akik dícsérték May-t az októberi EU-csúcson.

Theresa May és Orbán Viktor “közös nevezőre juthatnak a mozgásszabadság kérdésében”,
ugyanis nem valószínű, hogy a magyar miniszterelnök ellenezné az Egyesült Királyság ragaszkodását ahhoz, hogy korlátozza az uniós állampolgárok munkavállalását a szigetországban – írta a Politico, amely Orbán Viktort úgy jellemzi, mint aki “euroszkepticizmusával, illetve a menekültekkel és a migrációval kapcsolatos keményvonalas álláspontjával elidegenítette magától uniós partnereit” – írja az Origo.

A Politico.eu a London és Budapest közötti kapcsolat megerősítéseként értékelte, hogy nemrégiben bejelentették, Magyarország tíz brit nagyvállalattal létrehozza a Brit-Magyar Üzleti Tanácsot. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint a tanács felállítása biztosíték arra, hogy az Egyesült Királyság kilépése az EU-ból nem jelenti akadályát a további brit befektetéseknek.

A nagy kérdés, hogy Orbán Viktor a Brexit mintájáról gyűjt információkat egy esetleges magyar kilépésre, vagy támogatásáról biztosítja a brit kormányfőt, esetleg valami olyasmiről tárgyal, ami minden külföldön élő magyart érinteni fog. Ebből pedig nem igazán sülhet ki túl sok jó dolog…

Bővebben erről itt olvashatsz.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.