Vágó István feltette a legfontosabb kérdést a hamvak hazavitelével kapcsolatban

Az AP hírügynökség úgy értesült, mindenszentek és a halottak napja közeledtére időzítette a Szentszék az új szabályokat, ekkor ugyanis az elhunytakról kell megemlékezni. A katolikus egyház majd’ kétezer évig a temetést látta az egyetlen helyes temetkezési módnak: ez szavatolja ugyanis a test feltámadásának dogmáját. (Az ortodox egyházban a mai napig erős primátusa van a temetkezésnek, és szinte blaszfémiának számít a hamvasztás.) Aztán 1963-ban a Vatikán azzal a megszorítással engedélyezte a hamvasztást, ha azt nem a feltámadás tagadásának demonstrálása miatt választja az elhunyt.

Az új dokumentum megerősíti, hogy az elsődleges továbbra is a temetés, a hamvasztást a test brutális elpusztításának nevezi a szöveg. De ha már megtörténik, akkor gondoskodni kell a hamvak megőrzéséről és konzerválásáról. Nagyon elterjedőben vannak a különböző unortodox megoldások: a hamvak szétszóratása, szétosztása, otthon tárolása. Ezek rossz gyakorlatok, a Vatikán szerint a hamvakat megszentelt helyen kell tartani, mint a templom vagy a temető. Csak nagyon különleges esetekben engedélyezi a Vatikán a hamvak otthon tartását, de nem részletezi a szöveg, hogy ezek mik. A hamvak otthon tartása, szétszórása, szétosztása tehát tilos, kerülendő dolog – írja a HVG.

Vágó István Facebook-oldalán tette fel a legfontosabb kérdést a Vatikán irányadásával kapcsolatban:

„Mielőtt elkezdenék dühöngeni, tisztázni kellene valamit: az Egyház szerint lesz tilos, vagy a hatályba léptetendő törvények szerint? Vagy számíthatunk arra, hogy a KDNP további merényletekre készül a magánéletem (és -halálom) ellen?”

A KDNP ugyanis nem igazán szokott válogatni egyházi irányadás és a saját szájíze között. A kisebbik kormánypárt hajlamos azonnal törvényjavaslatot benyújtani bármiről, ezzel emelve világi szintre az egyházi ügyeit. Kérdés, hogy meddig vihetjük még haza a hamvakat, és mikortól tiltja majd törvény?

loading...