Vágó István feltette a legfontosabb kérdést a hamvak hazavitelével kapcsolatban

Az AP hírügynökség úgy értesült, mindenszentek és a halottak napja közeledtére időzítette a Szentszék az új szabályokat, ekkor ugyanis az elhunytakról kell megemlékezni. A katolikus egyház majd’ kétezer évig a temetést látta az egyetlen helyes temetkezési módnak: ez szavatolja ugyanis a test feltámadásának dogmáját. (Az ortodox egyházban a mai napig erős primátusa van a temetkezésnek, és szinte blaszfémiának számít a hamvasztás.) Aztán 1963-ban a Vatikán azzal a megszorítással engedélyezte a hamvasztást, ha azt nem a feltámadás tagadásának demonstrálása miatt választja az elhunyt.

Az új dokumentum megerősíti, hogy az elsődleges továbbra is a temetés, a hamvasztást a test brutális elpusztításának nevezi a szöveg. De ha már megtörténik, akkor gondoskodni kell a hamvak megőrzéséről és konzerválásáról. Nagyon elterjedőben vannak a különböző unortodox megoldások: a hamvak szétszóratása, szétosztása, otthon tárolása. Ezek rossz gyakorlatok, a Vatikán szerint a hamvakat megszentelt helyen kell tartani, mint a templom vagy a temető. Csak nagyon különleges esetekben engedélyezi a Vatikán a hamvak otthon tartását, de nem részletezi a szöveg, hogy ezek mik. A hamvak otthon tartása, szétszórása, szétosztása tehát tilos, kerülendő dolog – írja a HVG.

Vágó István Facebook-oldalán tette fel a legfontosabb kérdést a Vatikán irányadásával kapcsolatban:

“Mielőtt elkezdenék dühöngeni, tisztázni kellene valamit: az Egyház szerint lesz tilos, vagy a hatályba léptetendő törvények szerint? Vagy számíthatunk arra, hogy a KDNP további merényletekre készül a magánéletem (és -halálom) ellen?”

A KDNP ugyanis nem igazán szokott válogatni egyházi irányadás és a saját szájíze között. A kisebbik kormánypárt hajlamos azonnal törvényjavaslatot benyújtani bármiről, ezzel emelve világi szintre az egyházi ügyeit. Kérdés, hogy meddig vihetjük még haza a hamvakat, és mikortól tiltja majd törvény?

2 Comments

  1. Right here is the right website for anybody who wants to understand this topic.
    You realize so much its almost tough to argue with
    you (not that I really would want to…HaHa).
    You certainly put a brand new spin on a topic that’s been discussed for decades.
    Great stuff, just wonderful!

  2. I have been surfing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. Personally, if all site owners and bloggers made good content as you did, the web will be a lot more useful than ever before.

Leave a Reply

Your email address will not be published.