Az amerikai kormány csúnyán beintett Orbánnak: tüntetésen állt ki a magyar diktátor ellen

Telefonon nyilatkozott az ATV Szabad Szemmelnek Charles Gati, aki ’56-os „ellen-megemlékezést” szervezett a hivatalos magyar követségi rendezvénnyel szemben Washingtonban.

Csütörtök este rendhagyó 1956-os megemlékezést tartottak Washingtonban. A Capitoliumra néző tetőtéri lakásba Simonyi András egykori magyar nagykövet, Thomas Melia volt washingtoni külügyi államtitkár és Charles Gati történész által szervezett partin jelenlegi és egykori tisztviselők, újságírók, valamint Maléter Pál fia is részt vett.

Az amerikai kormány, amely távol maradt a hivatalos magyar diplomácia által rendezett megemlékezéstől, az „ellenrendezvényen” képviseltette magát.

„Azért szerveztük meg ezt a rendezvényt, mert Budapesten egysíkúan ábrázolják a megemlékezések ’56-ot, kihagyva a fontos vezetőket, kihagyva azt, hogy a forradalom célja az volt, hogy az ország Európához minél közelebb kerüljön” – mondta Charles Gati történész az ATV Szabad Szemmel műsorában.

Az esten többek között részt vett André Goodfriend, az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének korábbi ügyvivője, Victoria Nuland külügyi államtitkár és férje, a neves konzervatív újságíró Bob Kagan, és a Nagy Imrével együtt kivégzett Maléter Pál fia is.

A megemlékezésen a Népszabadság szabadságát töltő újságírója is részt vett, akit meg is tapsoltak a résztvevők: „a beszédemben megemlítettem az ’56-os követelést a sajtószabadságról és azt is, hogy milyen sajnálatos, hogy a magyar kormány tovább szűkíti a sajtó szabadságát és milyen nagy öröm, hogy itt van a Népszabadság tudósítója és tapsot kapott” – mondta a történész.

A rendhagyó megemlékezés tehát tüntetés is volt, ahol nem akárkik vettek részt. Nem arról van szó, hogy egy maroknyi sorosista Amerikában élő magyar haknizott Orbán ellen, hanem az amerikai kormány, és az egyik legnagyobb forradalmár: Maléter Pál fia is azon az eseményen emlékezett, ahol a biztonsági őrök hermetikus köre helyett a Népszabadság újságíróját tapsvihar fogadta.

Különös módon erről a rendezvényről nem emlékezett meg a magyar közmédia. Oszd meg ezt a cikket, hogy minél többen tudjanak róla, mi a véleménye az amerikai kormánynak, és Maléter fiának Orbán Viktor autokrata rendszeréről!

loading...