Elképesztő, hogy honnan vette Orbán az „új nemzeti egység” elnevezést

„Új Nemzeti Egység” jött létre – szajkózza a kormányzati kommunikáció. Ezt hangoztatta a parlamentben Kósa Lajos is, erről beszél az összes fideszes politikus. Mit is jelent ez a szóösszetétel, és hova vezethető vissza?

A „Nemzeti Egység” a két világháború között Gömbös Gyula nevéhez köthető, aki az akkori konzervatív-liberális „egység Pártot” a szélsőjobboldali „Nemzeti Egység Pártjává” formálta. Gömbös (gúnynevén, Mussolini után „Gömbölini”) 1932-től kezdődően elkezdte kitúrni az addigi konzervatív és Bethlenhez hű csoportokat. Jobbra nyitott, erősíteni akarta kapcsolatát a nácikkal is. A politikai és katonai vezetést saját híveivel töltötte fel. A választási győzelmének biztosítása érdekében pedig bevezetette a titkos választásokat, amelynek egyik következménye az endrődi sortűz volt, amely diktatorikus módszerek szinonimája, a kormányterror megnyilvánulása lett. Végül tekintélyuralmi rendszerét nem sikerült befejeznie, azonban nagyban hozzájárult a tevékenysége ahhoz, hogy Magyarország a nácik oldalán részt vegyen a II. világháborúban.

Napjainkban az „Új Nemzeti Egység” a 6 éves fideszes kormányzás után jött létre, amelyben a vezetőknek minden szinten kormányhű pártkatonának kell lenniük, ahol a választási rendszer átalakításával biztosították a győzelmet, és ahol a kormány támogatói képesek a velük egyet nem értő tüntetőket megverni. Közben a Fidesz jobbra tolódik és a rendszer egyre inkább autokratává válik, az olyan klasszikus, konzervatív körök (pl.: Ángyán József) pedig kiszorulnak a vezetésből. Szinte lépésről lépésre követjük az akkori forgatókönyvet, beleértve az elnevezést is.

Csak abban bízhatunk, hogy Orbán nem olvasta végig a történelemkönyvet, és a sortűzre nem kerül sor…

loading...