A Fidesz letette voksát a diktatúra mellett – vészharangot kongatnak az európai demokraták

“Orbán Viktor vízválasztó, az illiberális államot meghirdető tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Száztizenötödik alkalommal kongatom a harangokat, de addig folytatom, amíg szükség van rá. Mert európai demokrataként ez a dolgom” – írta sajtólevelében Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő.

A Fidesz három dologgal ment szembe a strasbourgi parlament szavazásán.

  • Szembement a saját frakciójával, az EPP-vel, ugyanis Szájer József ujja felfelé mutatott, amikor megszavaztatta a fideszes képviselőkkel a jogállamiság alapértékeinek védelméről szóló jelentést.
  • Szembement azokkal az értékekkel, amelyeket ’89-ben hirdetett. A demokratikus értékekkel, a jogállamisággal.
  • Szembement Szájer József a saját utasításával, ugyanis ő nem utasította el a jelentést, holott arra adott ukászt párttársainak.

Mi volt a Fidesz magyarázata?

A szavazás után a kormánypártiak azzal érveltek, hogy nem a jogállamiság és az európai értékek védelméről van szó, hanem a balliberális oldal által szorgalmazott „jogállamisági hadjáratok” elindításáról és a Magyarországgal szembeni „kettős mérce” alkalmazásáról. Önleleplező, hogy a dokumentum általános kitételeket tartalmaz; egyetlen országot sem említ, végképp nem Magyarországot. A Fidesz képviselői azt is kifogásolták, hogy az általuk – a szélsőséges radikálisokkal szövetségben – leszavazott javaslat nem teszi egyértelművé a jogállamiság fogalmát.

Elég nagy a baj, ha már a Fidesz képviselői számára egyértelművé kell tenni, mi is az a jogállamiság. Ujhelyi István ebben is segít a kormánypártnak:

“Egy jogállamban nem pártpolitikusokat ültetnek független intézmények élére, pártpolitikai befolyásoltság fel sem merülhet az igazságszolgáltatás szerveivel szemben, a kormánypártok nem gyártanak törvényeket arra, hogy a közpénz elveszítse közvagyon-jellegét, de egy jogállamban nincs példa uniós források oligarchikus és állami szervezésű ellopására sem, a civilszervezetek bizonyíthatóan jogtalan és politikai alapú vegzálására, vagy kritikus sajtótermékek puccsszerű elhallgattatására. Az Unió védelmi mechanizmusainak megerősítése a tagállamok immunrendszerének felerősítéséről szól, többek között az ilyen és ehhez hasonló újközépkori gengszterizmus megakadályozásáról. Ezt az európai közösséggel szemben politizáló szélsőségesek nem akarják. Mert a saját, vagy putyinikus érdekeikkel ellentétes. A Fidesz most ismét egyértelművé tette, hogy közéjük tartozik” – véli az európai demokrata képviselő.

Korábban írtunk róla, hogy az MTI putyini módszerekkel hallgatta el Ujhelyi István nyilatkozatát a szavazásról. Arról sem számolt be az MTI, hogy kik szavaztak még a Fidesz képviselőihez hasonlóan Strasbourgban.

A jogállamiság alapértékeinek védelméről szóló jelentést csak néhány euro-szkeptikus politikus, valamint a szélsőbal- és a szélsőjobb képviselői (így például a Jobbik delegáltjai vagy épp a radikális Marine Le Pen) és a fideszes politikusok utasították el.

Mi kell még ahhoz, hogy a Fidesz nyíltan is felvállalja: azokhoz az EU-ellenes szélsőségekhez tartozik, akik sok mindenben gondolkoznak, de legfőképp a demokrácia eltörlésében?

Oszd meg ezt a cikket, hogy minél többen lássák, mire voksolt a Fidesz Európában!

loading...