Valami nagyon aggasztó dolog történik a budapesti lakáspiacon

Az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője szerint tovább emelkedhetnek a lakásárak, egészen addig, míg a kereslet ki nem fullad. Az pedig egy ideig nem fog, hiszen amint megjelenik egy új lakáshirdetés „emberi árral,” rögtön le is csapnak rá.

Balogh László a köztévé műsorában kifejtette: egyre többen költöznek Budapestre munkalehetőség és kényelmi szempontok miatt, emellett a lakáshitelezés is bővülhet, egyelőre nem érte el a válság előtti szintet, attól mintegy 20 százalékkal elmarad.

Az Eurostat adatai alapján Magyarországon 255 százalékkal nőtt a kiadott építési engedélyek száma, az adatról Balogh László azt mondta, hogy az alacsony bázis és a fellendülő hazai piac miatt alakult ki a háromszámjegyű bővülés. Emellett az árak 10-12 százalékkal nőttek az elmúlt év azonos negyedévéhez viszonyítva, miközben az unióban csak 2-3 százalékos drágulás figyelhető meg – tette hozzá.

Ha felmegyünk valamelyik albérletekkel és eladó lakásokkal foglalkozó népszerű csoportba, rögtön látjuk, hogy egy-egy irreális áron meghirdetett ingatlan után is mennyien érdeklődnek. Nem beszélve arról, hogy a hirdetők, látva a keresletet, mintegy összedolgozva segítik egymást. Olyan eset is akad, amikor több albérletkereső kezdi el becsmérelni a hirdetőket, amiért „lehúzós” áron teszik közzé ingatlanjaikat. A kérdés a jelenlegi lakáspiaci helyzetben az, hogy meddig számít valami túl drágának, és mikor mondhatjuk rá, hogy a jelenlegi viszonyok szerint normális árkategóriába tartozik.

Ha így folytatódik az áremelkedés, azt fogjuk látni, hogy idősebb emberek is lakótársakkal élnek majd, ha nem akarnak utcára menni, a kisebb keresetűek pedig saját garzonról ne is álmodjanak. Bérházprogram? Önkormányzati ingatlanok? Ezek a lehetőségek mostanában nem élik fénykorukat…

loading...