“Te csak egy gázszerelő vagy” – avagy Mészáros miatt gyűlölünk egy szakmát?

Egy ismerősöm Facebook-kiírásán felkaptam a fejem, ami a “gázszerelőzés” közbeszédben elterjedt pejoratív jellegét firtatta. Idézem:

“Egyszer valaki kérdezte tőlem, hogy szerintem mért vesztett a baloldal igen sok támogatót a szakmunkások körében: nos azért mert a roppant bölcs értelmiségünknek nem kellene két-pofára lekicsinylő mód “gázszerelőznie”. Egy korrupt emberre használjátok ezt degradáló jelzőnek, közben pedig ezzel kb ezer meg tízezer szakmunkást sértetek vérig. A bicska kinyílik a zsebembe az elitista gőgtől ahogy tudjátok mondani, hogy “egy gázszerelő” … Ezzel azt is üzenitek, hogy egy gázszerelőnek az a dolga, hogy csóró legyen. Te egy melós vagy, nem viheted sokra, szép üzenet ez. GRATULÁLOK, okosak!”

Az elképzelés helyénvaló, hiszen az “egy gázszerelő” kifejezés önmagában degradáló lehet. Nem is mondanék ilyet senkire, mert lesülne a pofámról a bőr, viszont mostanra az “egy gázszerelő” mögött olyan tartalmak gyűltek össze, amelyeknek legjobb összefoglaló neve mégis csak ez marad.

A “gázszerelőzés” pontosan arra mutat rá, hogy míg szakmunkások sokasága gázszerelőként, villanyszerelőként vagy éppen asztalosként nem jut egyről a kettőre tisztességes munkával, addig a felcsúti polgármester milliárdokban fürdik. Épp, hogy nem a szakma becsmérléséről van szó, hanem arról, hogy a haverjai csak bizonyos gázszerelőket becsülnek meg, a többiek pedig ugyanabban a posványban tapicskolnak, bármennyire is ügyes és szorgalmas szakemberek…

“Júlia nem se jobb, se több minálunk, Júlia nem volt se jó, se szép. Most Júlia nem akar a földön járni, fölszállt inkább a fejünk fölé” – ahogy a híres Napoleon Boulevard sláger is rámutat: mindig is voltak “egy gázszerelők” és mindig is voltak “gázszerelők.” Nézzük meg Németországot vagy akár Ausztriát, ahol a szakmunkást és a munkáját megbecsülik! Ott aligha jut eszünkbe a melósról valaki “aki nem vitte többre.” Nem azért, mert az osztrák vagy a német gázszerelők különbek lennének a magyaroknál, hanem mert őket nem is érdekli, hogy melyikük milliomos, milliárdos, hiszen meg tudnak élni a tisztességes munkából is.

Azt viszont senki ne mondja, hogy a felcsúti báró annyival jobban értett a konvektorokhoz, vagy akár a komplex fűtési rendszerekhez, hogy Magyarország egyik leggazdagabb emberévé avanzsált! Egészen addig, ameddig a gázszerelőknek esélyük sincs labdába rúgni, (hogy is lenne, mikor Mészárosnak saját stadionja van) addig az “egy gázszerelő” jelképezni fogja mindazt a mocskosságot, amit a Fidesz tett/tesz a szakmunkásokkal…

loading...