Morvai Krisztina közkegyelmet kér egy terroristának, de csak blöfföl

MTI Fotó: Beliczay László

“Dr. Morvai Krisztina büntetőjogász, EP képviselő” – így írta alá Facebook-bejegyzését a jobbikos amazon, holott mindaz, amit leírt, sok mindenre enged következtetni, de arra, hogy egy jogász tollából származik, aligha.

Morvai ugyanis közkegyelmet szeretne Budaházynak, az elítélt terroristának.

“Ma (csütörtökön) késő délután bebörtönözték Budaházy Györgyöt és több vádlott társát, Az elsőfokú bíróság által elrendelt házi őrizetet esetükben másodfokon előzetes letartóztatásra változtatták.Gyurcsány, Gergényi, Bene, a többi szemkilövető s persze a még (szintén vidáman és szabadon) élő ÁVH-s elvtársak is elégedetten csettinthetnek. Szép munka! A tisztán látó és tisztességes emberektől azt kérem, hogy ezekben az órákban gondoljanak együttérzéssel a politikai foglyokra és családtagjaikra,s nézzék meg azt a 15 perces dokumentumfilmet, amit munkatársaimmal pár évvel ezelőtt készítettünk Budaházy közéleti tevékenységéről. Kérem az országgyűlési képviselőket, különösen a Jobbik és a FIDESZ képviselőit, haladéktalanul tegyék meg az adott helyzetben lehetséges egyetlen korrekt és igazságos lépést: részesítsék közkegyelemben Budaházyt és a Hunnia ügy többi vádlottját” – írja a képviselő.

Érdemes tisztázni, hogy mi is az a közkegyelem, és milyen esetekben alkalmazták az erről szóló törvényt. Nézzünk erre egy példát:

“Az Országgyűlés Magyarország Alaptörvényének hatályba lépése alkalmából az Alaptörvény 1. cikk (2) bekezdés j) pontjában meghatározott hatáskörében eljárva közkegyelmet gyakorol a következők szerint:
1. § Nem indítható, illetve nem folytatható büntetőeljárás a 2011. december 23-án az Országházat körülvevő elzárt terület egyes bejáratainak több személy egymáshoz, illetve a kapukhoz láncolásával megvalósított lezárásával összefüggésben elkövetett, a Büntető Törvénykönyvről szóló 1978. évi IV. törvény (a továbbiakban: Btk.) szerinti személyi szabadság megsértése bűntette miatt (Btk. 175. §).” Bővebben erről itt.

Közkegyelmet adunk azoknak, akit személyi szabadság megsértésének bűntettével vádolnak, esetleg karácsony környékén élelmiszert lopnak, de talán még annak is, akit nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazásért akarnak bilincsbe verni. Terroristáknak viszont nem adunk közkegyelmet. Soha nem is volt ilyesmire példa sem Magyarországon, sem más EU-s tagállamban, és ezt Morvai Krisztina pontosan tudja. Büntetőjogászként tisztában van vele, hogy az igazságszolgáltatás nem így működik.

Nem több ez tőle puszta blöffnél, politikai haszonszerzésnél, és a hőn szeretett Budaházy csak eszköz a kezében a Jobbik radikálisabb szimpatizánsainak megszólításához. Külön vicces, hogy megint a kedvenc szavával, a “szemkilövetővel” puffogtat, hiszen, ha igaza is lenne abban, hogy a 2006-os zavargások miatt voltak, akiket el kellett volna ítélni, de ez nem történt meg, jogászként miféle összefüggésre akar rávilágítani Budaházy esete és a 2006-osok között? Leegyszerűsítve: ha valakit nem ítélnek el lopásért, nem mondhatjuk a bírónak, hogy más tolvajt se ítéljen el azért, mert egy másik esetben büntetlenül maradt a tettes. Abszurd összehasonlítani jogeseteket, és ezt, ahogy a közkegyelem gyakorlásának módját is, Morvai Krisztina pontosan ismeri. Egyszerűen szeret blöffölni…

 

loading...