Wittner Mária és Révész Máriusz döbbenetes kijelentései átértelmezik az idei október 23-át

“Nem tartja alkotmányellenesnek, hogy egy idegen őrző-védő kft. végzi nemcsak a szűkebb biztosításokat, hanem például március 15-én vagy más ünnepségeken is? Ennek már csak a létezése is nemzetbiztonsági kérdést vet fel” – mondta Wittner Mária egykori fideszes képviselő az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának ülésén. Egyetlen probléma van csupán a történettel: mindezt a sötét “elmúltnyócévvel” kapcsolatban jelentette ki 2010-ben.

Ehhez képest mi történt idén? Őrző-védő cégek szelektáltak a résztvevők között, és csak azokat engedték be az adófizetők pénzéből finanszírozott rendezvényre, akikről úgy gondolták, hogy biztosan nem fogják megzavarni azt.

A Társaság a Szabadságjogokért jogásza szerint jogsértő volt a biztonsági cég részéről, hogy munkatársai nem engedték be az Együtt alelnökét az állami rendezvényre. A hvg.hu által megkérdezett Hegyi Szabolcs szerint ugyanis, ha nem indokolható biztonsági szempontokkal, hogy valakit kinn tartsanak – márpedig egy síp nem veszélyes tárgy –, akkor párthovatartozás alapján nem lehet valakit kizárni egy állami rendezvényről.

Tóth Balázs, a Magyar Helsinki Bizottság Rendvédelmi Programjának vezetője a hvg.hu-nak kifejtette, hogy nem vagyoni kár okozásáért több százezer forintos sérelemdíjat is kérhet az, akit nem engedtek be egy közterületen tartott állami ünnepségre, mert ezzel a szabad mozgáshoz és a véleménynyilvánításhoz való jogát korlátozták.

Az Ellenszél.hu nevében megkerestük Révész Máriuszt, jelenlegi országgyűlési képviselőt is, aki Wittner Máriához hasonló véleményt fogalmazott meg a 2010-es bizottsági ülésen. Ő ugyanis azt mondta: “el nem tudom képzelni, hogy Franciaországban, Németországban előfordulhatna, hogy egy állami rendezvényen egy magán biztonsági cég motozza meg az embereket. Tudom, hogy ombudsmani döntés is született az ügyben, de szerintem ez egy olyan fokú jogsértés, amit duplán alá kell húzni, és a bizottsági jelentésben erre külön ki kell majd térni.”

Révész Máriuszt arról kérdeztük, hogy fenntartja-e a kijelentését a mai napig, amikor is őrző-védő cégek munkatársai döntöttek arról, hogy kik vehetnek részt az állami megemlékezésen. Amint a képviselő úr válaszol, újabb cikkben jelentkezünk.

loading...