Az angliai magyarok heteken belül óriási pácba kerülhetnek a bankok miatt

Több mint valószínű, hogy a brexit miatt a nagy nemzetközi bankoknak el kell költözniük Londonból, mondta az Origónak Kiss Mónika, az Equilor vezető elemzője. Szerinte ebben a legfontosabb kérdés az, hogy mi lesz a bankok passportingjogaival. Ez azt jelenti, hogy a brexitet követően a londoni bankok hozzáférnek-e az egységes európai piachoz.

Ugyanis, ha egy adott bank az Európai Unión belül van, akkor neki ebből, mint „hazai” banknak, speciális előnyei vannak: például alacsonyabb kockázati kategóriába tartozik, míg egy „külföldi” szereplővel szemben egészen más kockázati feltételeket és más tőkekövetelményeket állítanak. A szolgáltatásai emiatt drágábbak, ráadásul minden egyes szerződést külön engedélyeztetni kell.

Az angliai magyarok pontosan tudják, hogy egy szimpla bankszámla nyitása is komoly procedúra a briteknél, így aligha kell két évet várni a Brexitig arra, hogy hamarosan új bank után kell nézniük. Felmerül a kérdés, hogy az érintett pénzintézetek távozásával mennyivel nőnek majd a banki kezelési költségek, számlavezetési díjak, illetve a különféle kölcsönök THM-jei.

A legjobb pillanat a bankváltásra, valamint hitel felvételére mindenképp az elkövetkezendő néhány hét, mivel félő, hogy hamarosan dupla annyiba kerül majd minden, mint a jelenleg megszokott ár. A Brexit sajnos mostanra már nem egy távol álló démon, amivel riogatják az EU-s állampolgárokat Nagy-Britanniában, hanem bizonyos területeket tekintve reális fenyegetés.

Bővebben erről itt olvashatsz.

loading...