Kiderült a szörnyű igazság: nem hinnénk, kik mutyiztak a Quaestorral

Egyszerűen nincs rá szó, hogy mennyire kényes a Quaestor-ügy. Jóval a botrány után előkerülnek a semmiből olyan emberek, akik Dagobert bácsihoz hasonló szerencsével kivesznek egy rakás pénzt, nem sokkal a bedőlést megelőzően. Ezek között aztán feltűnnek olyanok, akik összefüggésbe hozhatók befolyásos emberekkel, a legfelsőbb szinteken mozgókkal. Továbbra sem történik semmi, egyszerűen mindenki megjegyzi gúnyosan: “biztosan lutrijuk volt.” A kérdést azonban nem teszi fel senki: mi garantálja, hogy ezek az emberek nem gyakorolnak hatást a nyomozásra, és hogy nem egy bravúrosan felépített szervezet tagjai?

Március 10-én bedől a rendszer, de előtte 9-én a külügyhöz tartozó MNKH Zrt. kimenti 3,8 milliárd forintját. Rajta kívül a HVG pedig kiderítette, hogy egy szegedi bíró és az édesanyja is épp időben lépett. A nevek közt ezek mellett a Quaestorhoz köthető emberek is felbukkannak, akik összesen legalább 60-70 millió forintot vettek ki a pénzintézetből.

A legnagyobb dilemma, hogy létezett-e olyasféle láncolat, amelynek tagjait figyelmeztették a veszélyre, és hogy ennek kik voltak a tagjai. Naiv elképzelés lenne, hogy egy ekkora pénzintézet fiktív kötvényeiről és bekövetkezendő vesztéről senki nem tudott semmit, legfőképp a kormányhoz vagy valamelyik hatósághoz köthető szervek egyes tagjai nem. Különösen aggasztó, hogy egy külügyes cég és egy bíró is pánikszerűen vette ki pénzét.

Ha itt nem puszta szerencséről van szó, egy teljes hálózat épült ki a Quaestor-csalásra, és a legnagyobb ludasok még mindig szabadlábon, érintetlenül flangálnak…

loading...