Sokkoló információ: lábamputációk sorát végzik el a Fidesz miatt

Gondolkodtam a címadáson. Merjem-e leírni, hogy miattuk, aztán arra jutottam, hogy ez minden szempontból igaz. Gőgös, kapzsi politikusok tehetnek arról, hogy Magyarországon háromszor annyi lábat amputálnak, mint a nemzetközi átlag!

A rekonstrukciós érműtétekért a kórházak általában nem kapnak meg a beavatkozás árát, egy combközépi amputációért többet fizet a biztosító, mint a végtag megmentéséért – hívja fel a figyelmet közleményében a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (ReSzaSz).

Magyarországon háromszor annyi a végtagamputáció, mint a nemzetközi átlag, a magas és nem javuló amputációs arány, mint az érelmeszesedés egyik végpontja a magyar egészségügy indikátora. – írja a ReSzaSz.

A 2016 augusztus 1-én megjelent új HBCS finanszírozás változása nem vette figyelembe az érsebészeti-angiológiai radiológiai szakmai közösség elmúlt években beadott javaslatait. Ennek következtében továbbra sem várható javulás: az intézmények nem érdekeltek gazdaságilag az érbetegek ellátásában.

Magyarországon a születéskor várható élettartam 2010-ben 74,7 év volt, ezzel csupán Litvániát, Lettországot, valamint Romániát és Bulgáriát sikerült megelőzni az EU 27 tagállamából, leginkább az igen nagy arányú korai, azaz a 65 éves életkor előtt bekövetkező halálozások miatt. A vezető halálokok között a keringési rendszer betegségei állnak, ez felelős a halálozások feléért.

Az ellátó rendszer hiányosságai mellett, egyéb tényezők is szerepet játszanak a magas amputációs szám kialakulásában és fennmaradásában. Fontos tényező a magyar lakosság egészségügyi tájékozatlansága, az alapellátás súlyos hiányosságai, a betegutak tisztázatlansága, az érszűkület jellegénél fogva gyakran sürgető ellátást igénylő jellege, valamint az a tény, hogy a közelmúltban megjelent, – anyagi haszonszerzés reményében- állítólagos gyógyító tevékenységet végző csoportok, vállalkozások szabályozásának és felügyeletének teljes hiánya miatt a megfelelő kezelés gyakran megkésik – foglalta össze az okokat a napi.hu.

Nem muszáj egészségügyi szakpolitikusnak lenni ahhoz, hogy megkérdezzük a szakembereket (Pl. a ReSzaSzt), hogy milyen forrásokat kell az egészségügybe invesztálni ahhoz, hogy ne kelljen lábatlan embereknek flangálni az utcán, hanem emberi, európai léptékben is megfelelő egészségügyi ellátásban részesülhessen mindenki, a jelenlegi orvostudomány eszközei útján. Nem kell ehhez szuperkórház, vagy éppen szuperpénz valahonnan, egyszerűen a prioritáson kell változtatnunk.

Mindaddig, amíg egyetlen felesleges forint is elfolyik máshova, ami akár az egészségügy hiányosságait is betölthetné, ti vagytok a felelősek azért, ami a betegekkel történik, fideszes urak!

 

loading...