Rommá keresték magukat a fideszesek, aztán rájöttek, hogy baj van

A kormány megfontolja a letelepedési kötvények megszüntetését, amelyet a Jobbik szabott feltételként az alaptörvény-módosítási javaslat megszavazásához, mondta Tuzson Bence kormányzati kommunikációs államtitkár a Magyar Időknek.

Óriási, több tízmilliárdos üzletté nőtte ki magát a pénzes kínaiaknak kitalált letelepedési kötvény. Csak sajnos nem a magyar államnak, hanem pár ismeretlen hátterű offshore cégnek, akik ismeretlen helyre adják a nyereségüket. Furcsa, hogy úgy lett kialakítva a rendszer, hogy az államnak kevésbé érje meg. Az egészet egyébként Rogán Antal vitte rohamtempóban végig, ő igazolta az üzletembereket is, akik végül legtöbbet kaszálhatnak a magyar papírok kiárusításán. Az Index összeszedte a kötvényekkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Tuzson szavai szerint a kötvény megszüntetésének kérdése a jövő heti kormányülésen kerül napirendre. Az államtitkár azt mondta: a kötvények felülvizsgálatának tervét már az utóbbi hetekben jelezték. Az államtitkár szerint elképzelhető, hogy az Országgyűlés a házszabálytól való eltéréssel döntsön a letelepedési kötvények esetleges eltörléséről.

Miért gondolta meg magát a kormány, ha ekkora biznisz a kötvényezés?

Az alaptörvény módosításához a “nagy kétharmad” kell, vagyis az összes – tehát nemcsak a jelen lévő, hanem mind a 199 – országgyűlési képviselő kétharmadának, 133 képviselőnek igenlő szavazata. Jelenleg a Fidesz-KDNP-frakciónak csak 131 mandátuma van, tehát két ellenzéki képviselő támogató szavazata kell ahhoz, hogy módosítsák az alaptörvényt.

Mégis furcsa, hogy a Jobbik feltételét hirtelen elkezdte számba venni a Fidesz, hiszen egészen mostanáig a kormánypárt kiállt a kötvények mellett. Sokkal inkább valószínűsíthető az a verzió, hogy a narancsos vállalkozók jól jártak, megfelelő mennyiségű zsetont halmoztak fel, de az üzérkedés folytatása már veszélyt jelenthet a hatalomnak, mivel egyre több bűnöző vásárolhat kötvényeket, ami megnöveli a tényleges lebukás esélyét.

A letelepedési kötvényt 2012 végén találta ki Rogán, azzal a céllal, hogy a gazdag, de az unióba nehezen bejutó embereknek “megkönnyítsük a ki- és beutazását”, illetve, hogy ők majd ezáltal “munkahelyteremtő beruházásokat” hajtsanak végre Magyarországon. Másfél év alatt 51 milliárd forint bevételt realizálhattak a közvetítőcégek. Így 23 millió forintért sikerül becsábítani egy embert.

Elég ez az összes ahhoz, hogy kiszálljanak, és hónapokkal később senki ne emlékezzen erre a piszkosságra? Naná! Majd kitalálnak egy újat, ahogy mindig is tették…

1 Comment

  1. Persze miután megszedte magát (agyoncsokolgatta az idósebb hólgyeket havi 10000 Ft fútési hozzájárulást fizettek az V.ker szavazoinak) hamar rájott asimlis parasztgyere, hogyan választják meg ujra meg újra. Most menjen haza fatornyos falujába Cilivel – kapálni!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.