Rommá keresték magukat a fideszesek, aztán rájöttek, hogy baj van

A kormány megfontolja a letelepedési kötvények megszüntetését, amelyet a Jobbik szabott feltételként az alaptörvény-módosítási javaslat megszavazásához, mondta Tuzson Bence kormányzati kommunikációs államtitkár a Magyar Időknek.

Óriási, több tízmilliárdos üzletté nőtte ki magát a pénzes kínaiaknak kitalált letelepedési kötvény. Csak sajnos nem a magyar államnak, hanem pár ismeretlen hátterű offshore cégnek, akik ismeretlen helyre adják a nyereségüket. Furcsa, hogy úgy lett kialakítva a rendszer, hogy az államnak kevésbé érje meg. Az egészet egyébként Rogán Antal vitte rohamtempóban végig, ő igazolta az üzletembereket is, akik végül legtöbbet kaszálhatnak a magyar papírok kiárusításán. Az Index összeszedte a kötvényekkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Tuzson szavai szerint a kötvény megszüntetésének kérdése a jövő heti kormányülésen kerül napirendre. Az államtitkár azt mondta: a kötvények felülvizsgálatának tervét már az utóbbi hetekben jelezték. Az államtitkár szerint elképzelhető, hogy az Országgyűlés a házszabálytól való eltéréssel döntsön a letelepedési kötvények esetleges eltörléséről.

Miért gondolta meg magát a kormány, ha ekkora biznisz a kötvényezés?

Az alaptörvény módosításához a “nagy kétharmad” kell, vagyis az összes – tehát nemcsak a jelen lévő, hanem mind a 199 – országgyűlési képviselő kétharmadának, 133 képviselőnek igenlő szavazata. Jelenleg a Fidesz-KDNP-frakciónak csak 131 mandátuma van, tehát két ellenzéki képviselő támogató szavazata kell ahhoz, hogy módosítsák az alaptörvényt.

Mégis furcsa, hogy a Jobbik feltételét hirtelen elkezdte számba venni a Fidesz, hiszen egészen mostanáig a kormánypárt kiállt a kötvények mellett. Sokkal inkább valószínűsíthető az a verzió, hogy a narancsos vállalkozók jól jártak, megfelelő mennyiségű zsetont halmoztak fel, de az üzérkedés folytatása már veszélyt jelenthet a hatalomnak, mivel egyre több bűnöző vásárolhat kötvényeket, ami megnöveli a tényleges lebukás esélyét.

A letelepedési kötvényt 2012 végén találta ki Rogán, azzal a céllal, hogy a gazdag, de az unióba nehezen bejutó embereknek “megkönnyítsük a ki- és beutazását”, illetve, hogy ők majd ezáltal “munkahelyteremtő beruházásokat” hajtsanak végre Magyarországon. Másfél év alatt 51 milliárd forint bevételt realizálhattak a közvetítőcégek. Így 23 millió forintért sikerül becsábítani egy embert.

Elég ez az összes ahhoz, hogy kiszálljanak, és hónapokkal később senki ne emlékezzen erre a piszkosságra? Naná! Majd kitalálnak egy újat, ahogy mindig is tették…

loading...